Tarih: 09.09.2022 09:24
Kahve fincanı dökmeden nasıl taşınır?
Bilim adamlarının hayattaki önemli sorunları çözmeye devam ediyor :). Güney Koreli bir bilim adamı, bir fincan kahvenin her yere dökülmeden nasıl taşınacağını keşfetti; ve bu, her kahve severin karşılaşabileceği bir problem gibi görünüyor.
Kore'nin Minjok Liderlik Akademisi'nde öğrenci olan Jiwon Han, bir şarap kadehinden normal, standart silindirik bir bardağa kadar farklı kapları test ederek kahvenin neden bu kadar kolay döküldüğünü araştırdı. Ve her şeyi gerçekten bilimsel kılmak için Han, her bir fincanın hareketinin yanı sıra fincandaki kahvenin salınımlarının çalkalanma olasılığını nasıl etkilediğini analiz etti. Ve birinin diğeri üzerinde büyük bir etkisi olduğu ortaya çıktı. Buna göre her bir kabın şekli, sızıntı riskini değiştiren farklı salınımlar yaratıyor.
Ancak asıl fark, içeriğin kendisinden ziyade kahve fincanını tutmanın en iyi yolunu bulmaktı. Han'ın çalışmasında bulduğu gibi, "ikinci harmonik el hareketi modu, kahve salınımının ilk antisimetrik modunun rezonans frekansıyla eşleşir ve maksimum dökülmeyle sonuçlanır." Başka bir deyişle, tutuşunuz, kolunuzda kahve taşıma şansınızı artıran veya azaltan ek bir etkiye sahip olabilir.
Ancak çalışma, bir fincan kahveyi dökmeden nasıl tutacağını bulmaya çalışırken, el hareketlerini sınırlamak için geriye doğru yürümek gibi bazı pratik olmayan çözümler buldu. Han geriye doğru yürürken ve kahveyi tutarken, kupanızı tutarken el hareketlerinin sıklığının daha iyi olabileceğini öğrendi. Ancak bunun lojistik sorunlar yaratabileceği konusunda uyardı. "Geriye doğru yürüyerek, elimizin hareket sıklığının özelliklerini değiştirebiliriz... bu da kahve olasılığında daha sonra bir azalmaya yol açar. Elbette geriye doğru koşmak pek pratik olmayabilir,” diye de yazdı.
Bu yüzden bir kahve fincanından sonraki en iyi şey üstte bir pençe tutuşudur. Bunu yaparken eliniz bir sarkaç gibi davranır ve kupanızdaki sıvının farklı frekanslarla (yani yürüme hareketiniz) çakışmadan serbestçe sallanmasına izin verir. Bu, kahvenin diğer birçok harekete müdahale etmeden işini yapmasını sağlar.
Özellikle Türkiye’de kahve içme alışkanlığının bu kadar yaygın olması araştırmaya ülkemizden olan ilgiyi de artırdı. Evlerimize gelen misafirlerimize kahve servisi yaparken belki sizler de bu araştırmayı hatırlayabilirsiniz. Bu noktada en çok dikkat edilmesi gereken şey doğru bir tutuş gibi duruyor. Buna ek olarak kahvenin üzerindeki köpük miktarı da onu sallantılara karşı bir miktar daha dayanıklı yapabilir.